A japán szaké- és sócsúkészítők egyesülete közzétette a 2024. évi szakéexport-adatokat: rekordmagas export 80 országba, a tavalyihoz képest 6%-os növekedés

2025. február 7., péntek 16:17
Nemzeti Közleménytár

Tokió, 2025. február 7., péntek (Business Wire) - A szakéexport 2024. évi teljesítménye

Ez a sajtóközlemény multimédia-tartalommal rendelkezik. A teljes tartalmat itt találja: https://www.businesswire.com/news/home/20250205827397/hu/ A japán szaké- és sócsúkészítők egyesülete (Japan Sake and Shochu Makers Association, JSS) közzétette a szaké exportjára vonatkozó 2024. évi adatokat. Az export összértéke elérte a 43,5 milliárd JPY-t, ami az előző évhez képest 6%-os növekedést jelent. 2024-ben rekordszámú, konkrétan 80 országba 3,45 millió (9 literes) dobozt szállítottak. 2020 óta az export volumene 1,8-szorosára, az átlagos egységár 1,3-szorosára, az export célországainak száma pedig 19-cel nőtt. A prémium szaképiacokon az elmúlt öt évben jelentős növekedés volt tapasztalható. Regionális szinten Ázsia tette ki az export teljes volumenének 61%-át, de némi csökkenést tapasztalt az elmúlt évhez képest. Dél-Korea azonban jelentős, 29%-os növekedést könyvelt el, míg Thaiföld és Malajzia szintén jól teljesített. Észak-Amerikában 27%-os volt a növekedés, ami a fine dining elterjedésének volt köszönhető. Észak-Európában a tavalyi évhez képest 18%-kal nőt az export: itt öt év alatt 2,5-szörösével bővült a piac a borágazati együttműködéseknek köszönhetően. Ezen belül az Egyesült Királyság és Franciaország exportja körülbelül háromszorosára, illetve 2,6-szorosára nőtt. A JSS 2024. évi fontosabb kezdeményezései és a jövőbeli kilátások A szaké globális ismertségének növelése érdekében a JSS megerősítette partnerségeit a sommelier-ek nemzetközi egyesületével (Association de la Sommellerie Internationale, ASI), valamint a sommelier-ek franciaországi egyesületével (Union de la Sommellerie Française, UDSF). 2024-ben a JSS egy mesterkurzust tartott az ASI által Spanyolországban szervezett bootcamp képzésen, aminek célja az volt, hogy a szakét megismertesse a fiatal sommelier-ekkel. A JSS a forgalmazási csatornák kibővítése céljából nemzetközi kereskedelmi vásárokon is részt vett, többek között a ProWein, a ProWine Sao Paulo és a Warsaw Wine Experience elnevezésű vásárokon. 2024 egyik jelentős mérföldköve volt, hogy az ASI által szervezett, "Európa, Afrika és a Közel-Kelet legjobb sommelier-je" verseny döntőjének felszolgálási feladatába bekerült a szaké is, ami tovább növelte elismerését a sommelier-ek körében. Ezenfelül "A japán szaké koji gombával való készítéséhez szükséges hagyományos ismeretek és készségek" felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára 2024 decemberében, ami fellendítette a szaké globális jelenlétét. 2025-ben a JSS célja, hogy felgyorsítsa a latin-amerikai, kelet-európai és délkelet-ázsiai bővítést az export további növekedésének elősegítése érdekében. Forrásverzió a businesswire.com címen: https://www.businesswire.com/news/home/20250205827397/hu/ Kapcsolat: Takeshi Itani takeshi.itani@sakeexperiencejapan.com E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat. Forrás: Japan Sake and Shochu Makers Association Kiadó: Business Wire/Japan Sake and Shochu Makers Association ------------------------------------------------------------------- A Nemzeti Közleménytár oldalán található közlemények nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a közlemény beadója a felelős. A közlemények forrásmegjelöléssel (NKT) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Az NKT szolgáltatással kapcsolatban további információt az nkt@dunamsz.hu elektronikus levelező címen kaphat.