Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
Budapest, 2025. június 5., csütörtök - A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai programok szervezésének időszaka. A nyári melegben különösen fontos, hogy a kirándulásra csomagolt ételek élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtött néhány egyszerű és praktikus tanácsot, amelyek segítenek elkerülni az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.
A magasabb hőmérséklet és páratartalom ideális környezetet teremt az élelmiszerekben elszaporodó baktériumok számára. Kiemelten fontos ezért, hogy mit és hogyan csomagolunk a kirándulásokra. Az elsődleges szempont az, hogy lehetőleg hűtést nem igénylő, tartósabb élelmiszereket válasszunk. A péksütemények többnyire nem igényelnek hűtést, de arra ügyeljünk, hogy a töltelék se legyen gyorsan romló. Ha szendvicset csomagolunk, kenőmájas és párizsi helyett válasszunk inkább száraz felvágottat. A tojásos vagy majonézes fogások azonban kerülendők. Az uzsonna csomagolása során használjunk papírzacskót vagy vászonzsákot, amelyek segítenek elvezetni a nedvességet. A nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak, biztonságos és laktató megoldást jelentenek. Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, akkor azokat mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára. Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerpazarlás megelőzése is fontos szempont az osztálykirándulásokra való felkészüléskor. A menü összeállításakor részesítsük előnyben a változatos, szezonális alapanyagokat, és inkább kisebb adagokat csomagoljunk. Érdemes a gyerekekkel is beszélgetni arról, hogy az élelmiszer érték, és közös felelősségünk, hogy ne csak biztonságosan, hanem pazarlás nélkül is fogyasszuk el őket. A teljes cikk elérhető a Nébih holnapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/indul-az-osztalykirandulas-szezon-de-mi-keruljon-az-uzsonnas-dobozba Kiadó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ------------------------------------------------------------------- A Nemzeti Közleménytár oldalán található közlemények nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a közlemény beadója a felelős. A közlemények forrásmegjelöléssel (NKT) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Az NKT szolgáltatással kapcsolatban további információt az nkt@dunamsz.hu elektronikus levelező címen kaphat.