Nagykovácsi vendéglő alapítója és séfje nyerte " A fermentálj a hosszú életért!" receptversenyt 2025-ben!
Budapest, 2025. október 14., kedd - Átadták a "Fermentálj a hosszú életért! " receptverseny 2025-ös díjait
A nyertes pályázók átvehették a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége rendhagyó receptversenyének díjait. B. Király Györgyi a rendezvény háziasszonya elmondta, hogy a kínaiak már tízezer évvel ezelőtt fermentáltak, a régészek meg is találták az ember nagyságú fermentáló amforákat. Csicsor János a receptverseny megálmodója hangsúlyozta, hogy a pályázat meghirdetésével a múlt bölcsességét a jövő egészségének szolgálatába igyekeznek állítani. Páncsity Ferenc szerint környezetünk és életvezetési szokásaink miatt a népbetegségek hátterében bélflóránk károsodása áll, amin segíthet a fermentálás. Nagy Szilárd az mtva. szerkesztő műsorvezetője a Gödi Búzaszem iskola alapítójaként a hagyományokhoz, így a fermentáláshoz való visszatérést is példamutatónak tartja. A kreatív receptek felülmúlták a zsűri várakozását, idei pályázóink Budapestről, Kunbaracsról, Szentendréről, Tatabányáról, Mezőkovácsházáról, Győrből, Miskolcról és még sok-sok vidéki városból küldték be receptjeiket, a hazai gasztrokultúrát floridai receptek is színesítik, hiszen onnan is érkeztek ötletes variációk. Az idei pályázók között akadt háziasszony, újságíró, dietetikus, táplálkozáskutató, egészségfejlesztő-, de ügyvéd is. Többen öngyógyításképpen- gyomor és bélpanaszaik enyhítéséért kezdtek el fermentálni- ma gyártanak és forgalmaznak is fermentált ételeket. A három dobogós: Román Krisztina- rétes kovászolt lilakáposztával, Dr. Kazsimérszki Alida- fermentált céklalében marinált tojás, lila édesburgonya salátával, Soós Viktória-újhagymás & gombás selyemkrém, növényi krémsajtból. Kiváló helyezést értek el: Fassang Noémi, Péterfia Éva, Veér Károly, Erdélyi Krisztina, Fajkuczius Melinda, Marton Melinda és Szekeres Lajosné. A legjobb recepteket idén is megjelentetjük egy kiadványban. Kiadó: Kor Kontroll Társaság ------------------------------------------------------------------- A Nemzeti Közleménytár oldalán található közlemények nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a közlemény beadója a felelős. A közlemények forrásmegjelöléssel (NKT) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Az NKT szolgáltatással kapcsolatban további információt az nkt@dunamsz.hu elektronikus levelező címen kaphat.