2024. szeptember 16., hétfő 19:15

Árvíz - Bóka János: Magyarország aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.

Ezer tonna kővel erősítik meg a gödi rév partfalát Szigetmonostornál
Szigetmonostor, 2024. szeptember 16. Munkagép Szigetmonostoron, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án. Vitályos Eszter kormányszóvivő közlése szerint a gödi rév partfalát ezer tonna kővel erősítik meg. MTI/Bruzák Noémi

Az érintett tagállomok azt is meg tudják határozni, hogy az EU hogyan tudja őket a leghatékonyabban segíteni a védekezési feladatok ellátásában - tette hozzá.

Az aktiválást azt tette szükségessé, hogy Közép-Európában példátlan súlyos időjárási viszonyok több uniós tagállamnak, így Ausztriának, Lengyelországnak, Csehországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának is évtizedek óta nem tapasztalt árvízhelyzettel kell megbirkóznia - közölte Bóka János.

Hozzátette, hogy az érintett országok közül többen már rendkívüli állapotot, illetve szükségállapotot is hirdettek.

Árvíz - Védekezési munkálatok Pilismaróton
Pilismarót, 2024. szeptember 16. Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 16-án. MTI/Hegedüs Róbert

Kiemelte, hogy a koordinációs központ kedden reggel már ülésezik, a munka lehetővé teszi a szakértők számára az árvízhelyzet nyomon követését, a támogatások meghatározását, és általában véve a koordinációt az európai uniós intézményekkel.

A magyar EU-elnökség kész az uniós polgári válságkezelési mechanizmus aktiválására is, amennyiben a tagállamok részéről arra igény érkezik - hangsúlyozta a miniszter.


Borítókép: Brüsszel, 2024. július 10. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, a Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviseletének épületében 2024. július 10-én. A miniszter leszögezte, hogy Budapest az Európai Unió versenyképességét igyekszik fejleszteni az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége idején. MTI/Purger Tamás

Bóka János
árvíz
árvízvédelem
A Magyar Távirati Irodát 1881-ben alapították. Működését az Országgyűlés biztosítja.

Árvíz Vonal

Telefon: 06 80 204-240


Ha szeretne többet látni, regisztráljon az mti.hu-ra!

Minden regisztrált felhasználó 10% értékű levásárolható kupont kap az MTVA TV Maci-boltban!

Ha szeretne még több tartalmat látni, látogassa meg a hirado.hu oldalát!