2024. szeptember 28., szombat 12:14

Izraeli hadsereg: légicsapásban meghalt Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője

Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte szombaton, hogy egyik előző napi célzott bejrúti légicsapásában életét vesztette az Iránból támogatott libanoni síita mozgalom, a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk.

Izraeli-libanoni konfliktus
Bejrút, 2024. szeptember 28. 2013. szeptember 14-én Bejrút egyik déli elővárosában készített kép Haszan Naszralláh sejkről, a Hezbollah Irán-barát libanoni síita mozgalom vezetőjéről. Az izraeli hadsereg 2024. szeptember 28-i bejelentése szerint Naszralláhot az előző nap megölte egy izraeli légicsapás Bejrútban. MTI/EPA/Nabíl Munzer

Az IDF közlése szerint a Hezbollah milíciájának több parancsnoka is meghalt a szóban forgó légicsapásban, amely egy haditanácskozás közben érte őket főhadiszállásukon egy lakóépületek alatti helyen, a főváros Dahíja nevű negyedében. Miután meggyőződtek arról, hogy Naszrallah sejk is meghalt, Herci Halévi, az IDF vezérkari főnöke kijelentette: Izrael széles eszköztárával mindenkit utolér, aki támadja vagy fenyegeti a területét, lakosait.

Az IDF úgy tudja, hogy bejrúti légitámadásaiban a Hezbollah hat föld alatti fegyverraktára is megsemmisült. Értesülése szerint a milíciának voltak kínai gyártmányú rakétái - C-704 és C-802-esek - is az irániak mellett. A készletükben szereplő iráni Gader rakéta hatótávolsága mintegy kétszáz kilométer. Izrael szerint a hajók elleni rakétáikat néhány perc alatt be lehetett volna vetni az izraeli haditengerészet ellen, ha erre szükség lett volna. A szervezet tapasztalt, elit egysége, a Radván őrizte és kezelte ezeket a fegyvereket.

A Hezbollah tagadja, hogy lakóépületekben vagy ezek alatt létesítene fegyverraktárakat.


Borítókép: Mardzsajun, 2024. szeptember 23. Izraeli légibomba füstfelhője gomolyog a dél-libanoni Mardzsajun városánál 2024. szeptember 23-án, amelynek hajnalán az izraeli hadsereg több hullámban légicsapásokat hajtott végre a palesztinokat támogató libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezet fegyverraktárai és rakétakilövő állomásai ellen Nabatieh kormányzóságban. MTI/EPA

izraeli-palesztin konfliktus
Hezbollah
Izrael
A Magyar Távirati Irodát 1881-ben alapították. Működését az Országgyűlés biztosítja.

Ha szeretne többet látni, regisztráljon az mti.hu-ra!

Minden regisztrált felhasználó 10% értékű levásárolható kupont kap az MTVA TV Maci-boltban!

Ha szeretne még több tartalmat látni, látogassa meg a hirado.hu oldalát!