2024. október 2., szerda 12:33

Pénteken kezdődik a Nemzeti Vágta Szilvásváradon

Pénteken kezdődik az idén háromnapossá bővült 17. Nemzeti Vágta Szilvásváradon, a Lipicai Lovasközpontban - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

Szotyori Nagy Kristóf, az esemény versenyigazgatója elmondta, a Nemzeti Vágta idén a 13 aradi vértanú emlékének állít emléket, aminek különös jelentőségét ad az, hogy a verseny zárónapja október 6-ra, az aradi vértanúk emléknapjára, a nemzeti gyásznapra esik.

A helyszínnel kapcsolatban a versenyigazgató kifejtette, hogy a szilvásváradi lipicai lovasközpont nagyszerű talajjal rendelkezik, ami rendkívül fontos a lovak egészsége, védelme szempontjából és nagyszerű helyszín is, hiszen 300 lónak biztosít helyet több napon keresztül. Emellett a lovas stadion jobban átlátható a nézők számára, mint a Hősök terei helyszín volt - tette hozzá.

Az újdonságok között említette, hogy a Nemzeti Vágta nulladik napján, pénteken a Nemzetközi Rendőr Lovasverseny részeként 10 ország lovas rendőrei mérik össze tudásukat.

Hozzátette: vasárnap, a nemzetközi futamon a Nemzetközi Lovas Díszegységek versenyzői állnak rajthoz, akik lipicai lovakon fognak lovagolni.

Szotyori Nagy Kristóf kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Nemzeti Vágtán hatvan település képviselteti magát. Kitért arra is, hogy a távot az előző évekhez képest egy körrel lerövidítették a középdöntőben és a döntőben.

Elmondta, hogy a korábbi évekhez képest változtattak a mezőny összetételén, mivel egyre több fiatal szeretne indulni a Nemzeti Vágtán. Idén először az ifjúsági mezőnyben két csoportban indulhatnak a versenyzők: a 10-13 évesek a Huszárgyerek Vágtán indulnak pónikkal, a 14-17 évesek ugyancsak pónikkal a Kishuszár Vágtán versenyeznek.

A Nemzeti Vágta fő célja, hogy a lovas hagyományainkat felelevenítsük és "modern köntösbe" csomagolva, tartalommal gazdagítsuk, valamint egy olyan országimázst építsünk, amely mindig is jellemző volt a magyar emberre, hiszen a magyar egy lovas nemzet - mondta a versenyigazgató.

A Nemzeti Vágta korábbi közleménye szerint a megmérettetésen Erdélyből, a Vajdaságból, a Muravidékről, a Felvidékről érkezők is részt vesznek. Fontos különbség a más lovasversenyekhez képest, hogy a Nemzeti Vágtán nem egyénileg, hanem településenként indulnak a versenyzők. A nemzetközi futamokon kizárólag öt évesnél idősebb, magyar tenyésztésű lipicai lovakkal lehet rajthoz állni. A Nemzeti Vágtán a hatvan csapatból tizenhatan vesznek részt a vasárnap délelőtti középfutamokban, majd négyen a délutáni döntőben.

A 17. Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjét vasárnap a Duna tévécsatorna élőben közvetíti, a korábbi napok sportösszefoglalóit pedig az M4 sportcsatornán és a közmédia MédiaKlikk felületén követhetik nyomon az érdeklődők.


Borítókép: Szilvásvárad, 2023. október 1. A Nemzetközi futam előfutama a 16. Nemzeti Vágtán a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2023. október 1-jén. MTI/Komka Péter

Nemzeti Vágta
Szilvásvárad
A Magyar Távirati Irodát 1881-ben alapították. Működését az Országgyűlés biztosítja.

Ha szeretne többet látni, regisztráljon az mti.hu-ra!

Minden regisztrált felhasználó 10% értékű levásárolható kupont kap az MTVA TV Maci-boltban!

Ha szeretne még több tartalmat látni, látogassa meg a hirado.hu oldalát!