2024. október 11., péntek 16:03

Andrzej Duda: nyitva kell hagyni az EU ajtaját új államok számára

Az Európai Unió Tanácsában a jövő év első felében betöltendő lengyel soros elnökség során nyitva kell hagyni a közösség ajtaját új államok, elsősorban Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok számára - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken Krakkóban, az Arraiolos-csoport tanácskozásán.

Az Arraiolos-csoport tanácskozása Lengyelországban
Krakkó, 2024. október 11. Andrzej Duda lengyel elnök (közép) vezeti az Arraiolos-csoport tanácskozását a krakkói Wawel királyi palotában 2024. október 11-én. A tizenhat európai államot tömörítő csoport mostani találkozójának fő témája a transzatlanti kapcsolatok elmélyítése a globális kihívások és fenyegetések idején. MTI/EPA/PAP/Lukas Gagulski

A tizenegy európai államfő részvételével a krakkói Wawel királyi várban szervezett tanácskozás során Andrzej Duda elmondta: ismertette kollégáival a lengyel elnökség prioritásait. Megerősítette: elsődleges számukra a transzatlanti kapcsolatok mélyítése lesz, továbbra az EU-bővítése, Ukrajna háború utáni újjáépítése és az energiabiztonság.

Az EU bővítéséről Duda elmondta: meggyőződése szerint „nyitva kell hagyni az EU ajtaját”, elsősorban Ukrajnát, Moldovát, a Nyugat-Balkán országait kell befogadni, és remélhetőleg Georgia is „közeledni fog az EU-hoz”.

Megerősítette: elsődleges számukra a transzatlanti kapcsolatok mélyítése lesz, továbbra az EU-bővítése, Ukrajna háború utáni újjáépítése és az energiabiztonság, amellyel párhuzamosan – mint Duda mondta - a klímapolitika célkitűzesei is megvalósítandók.

Az EU bővítéséről Duda elmondta: meggyőződése szerint „nyitva kell hagyni az EU ajtaját”, elsősorban Ukrajnát, Moldovát, a Nyugat-Balkán országait kell befogadni, és remélhetőleg Georgia is „közeledni fog az EU-hoz”.

Peter Pellegrini szlovák elnök a sajtókonferencián kiemelte: a transzatlanti együttműködés kulcsfontosságú az európai biztonság szempontjából, és szerves részét képezi a hosszútávú biztonságpolitikának. „Függetlenül attól, a novemberi amerikai elnökválasztást Donald Trump vagy Kamala Harris nyeri-e, a biztonsági kérdéseket inkább évtizedek, mint évek szemszögéből szemléljük” – fogalmazott Pellegrini.

Több felszólaló, köztük Alar Karis észt és Edgars Rinkevics lett elnök Ukrajna támogatását és a Moszkvával szembeni szankciók érvényesítésének fontosságát húzta alá.

Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök olyan akkori uniós és tagjelölt országok államfőinek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, és a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei. Fő célja, hogy a résztvevők megvitassák az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat és az európai együttműködéshez kötődő témákat.

Cikkünk frissült.


Borítókép: Krakkó, 2024. október 11. Andrzej Duda lengyel elnök (k) az Arraiolos-csoport tanácskozásán a krakkói Wawel királyi palotában 2024. október 11-én. A tizenhat európai államot tömörítő csoport mostani találkozójának fő témája a transzatlanti kapcsolatok elmélyítése a globális kihívások és fenyegetések idején. MTI/EPA/PAP/Lukas Gagulski

Andrzej Duda
Európai Unió
Lengyelország
A Magyar Távirati Irodát 1881-ben alapították. Működését az Országgyűlés biztosítja.

Ha szeretne többet látni, regisztráljon az mti.hu-ra!

Minden regisztrált felhasználó 10% értékű levásárolható kupont kap az MTVA TV Maci-boltban!

Ha szeretne még több tartalmat látni, látogassa meg a hirado.hu oldalát!