2025. április 16., szerda 20:57

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amelynek eredményeként kivontak a forgalomból több mint 300 kilogramm élelmiszert, és összesen 1,6 millió forint bírság kiszabása van folyamatban - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.

A hatóság közleménye szerint a 2025-ös tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket március 24. és április 18. között az egész ország területén végzik.

Az akcióban a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálnak, egyebek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsokat, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

A Nébih koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei több mint 260 ellenőrzést tartottak élelmiszer-előállítóknál és alkoholos italt forgalmazóknál, eddig 4 esetben figyelmeztetésre, 2 alkalommal pedig a gyártói tevékenység korlátozására került sor.

A hatóság 15 bírság kiszabásáról intézkedik összesen 1,6 millió forint értékben.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatáskörben eljáró kormányhivatalok és a járási hivatalok ellenőrei az első időszakban 268 ellenőrzést végeztek 83 húskészítmény-, 77 sütőipari, 38 édesipari előállítónál és 42 tojáscsomagoló létesítményben, valamint 28 helyen a borászati termékek forgalmazását vizsgálták.

Az élelmiszer-előállítóknál a szakemberek 26 tételt, több mint 300 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, amelyek nagy része lejárt alapanyag volt, de találtak néhány nem nyomon követhető sonka- és füstölthús-készítmény tételt is.

Az érintett üzemekben eddig 29 húsvéti édességből, 50 kalácsból, valamint 56 húsvéti sonkából és füstölthús-készítményből vettek mintát.

A húsvéti figurák különféle csokoládéból vagy bevonómasszából készülhetnek, ezeknél a laboratóriumi vizsgálatok a zsírsav-összetételre, valamint a nem jelölt allergének és a szalmonella esetleges jelenlétére irányultak. A minták megfeleltek az előírásoknak.

A kalácsok esetében a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapban rögzített minimális zsírtartalmat ellenőrizték, két foszlós kalács az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezett - írták a közleményben.

A húsvéti sonkákból és egyéb húskészítményekből a sótartalom és a mikrobiológiai paraméterek (Salmonella, Listeria monocytogenes) vizsgálata céljából vettek mintát. Eddig három sonka, valamint három "comb" vagy "lapocka" megnevezésű termék az előírtnál magasabb sótartalmú volt.

A tojáscsomagolók ellenőrzése során 28 étkezési tojás mintavétele történt, amelyek mikrobiológiai vizsgálata során szalmonella jelenlétét nem mutatták ki.

A külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése kedvező eredménnyel zárult az első szakaszban. A felügyelők rendben találták a forgalmazáshoz szükséges dokumentumokat, és a vizsgált termékek között érzékszervi hiba miatt fogyasztásra alkalmatlan tétel sem akadt - közölte a Nébih.


Borítókép: Budapest, 2025. április 2. Bárányhúst dolgoz fel egy hentes a terméket népszerűsítő húsvéti kampányról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a budapesti Központi Vásárcsarnokban 2025. április 2-án. MTI/Balogh Zoltán

gazdaság
élelmiszeripar
fogyasztóvédelem
Nébih
kereskedelem
A Magyar Távirati Irodát 1881-ben alapították. Működését az Országgyűlés biztosítja.

Ha szeretne többet látni, regisztráljon az mti.hu-ra!

Minden regisztrált felhasználó 10% értékű levásárolható kupont kap az MTVA TV Maci-boltban!

Ha szeretne még több tartalmat látni, látogassa meg a hirado.hu oldalát!